Twintig+  Sint Brigid's

Naast Sint Brigid van Kildare zijn er nog meer heiligen bekend als Sint Brigid. De eerst genoemde Sint Brigid komen we ook tegen in m'n artikeltje over de dieren geassocieerd met Sint Brigid.


1. Sint Brigid / Brignat van Cill Muine


Deze Sint Brigid, ook bekend als Sint Brignat, was een Ierse non en tijdsgenote van Sint Brigid van Kildare. Sint Brignat reisde vanuit Ierland naar Wales waar ze bekend werdt als Sint Brigid / Ffraid van Wales.
De gedenkdag van Sint Brignat is 12 november. Het verhaal ging dat toen Brignat naar de plek wandelde waar St. Darerca / Modwenna gewoonlijk heen ging om te bidden, ze daar twee zwanen van zag wegvliegen. De vogels maakte een grote indruk op haar, toen ze deze ervaring aan St. Darerca / Modwenna vertelde duidde deze de zwanen alszijnde engelen. Volgens St. Darerca / Modwenna was het nu tijd dat Brignat haar eigen religieuze gemeenschap begon, maar omdat ze engelen gezien had zou ze vanaf nu blind zijn. Omdat ze blind was geworden zou ze zich nu beter zonder afleidingen op God kunnen richten.
Naast de zwaan is ook de vis smelt verbonden met deze Sint Brignat.
(Bronnen:  Wright Blz.74, 151-152,  BrigitsForge.co.uk,  GoddessTempleBala.co.uk,  UWTSD.ac.uk  /  PDF Blz.15,22,32-33)


2. Sint Brigid / Briga van Kilbride


Ook bekend als Sint Briga, dochter van Congal. Sint Briga was gevestigd in Kilbride, tevens bekend als Kilbrige. Deze Sint Briga was ook een tijdsgenote van Sint Brigid van Kildare. Sint Brigid van Kildare zou Sint Briga van Kilbride diverse malen bezocht hebben. De dag van Sint Briga is 21 januari.
(Bronnen:  Wright Blz.72,  Lives of Irish Saints 1, Blz.390,  Heiligen.net,  Wikipedia)


3. Sint Brigid van Fiesole


Deze Sint Brigid leefde in de negende eeuw in Ierland. Toen haar broer Sint Andrew in Italië op sterven lag, wenste hij zijn zus Brigid nog éénmaal te zien, waarop Sint Brigid op miraculeuze wijze getransporteerd werd vanuit Ierland naar haar stervende broer in Italië. Na zijn dood bleef ze in Italië en trok ze zich terug in een grot vlakbij de kerk in Fiesole, Italië. Ze stierf op honderdjarige leeftijd en haar gedenkdag is 1 februari.
In de Martyrology of Tallaght, een oude Ierse tekst uit de 8ste/9de eeuw, is Sint Brigid niet de zus van Sint Andrew maar van Sint Donatus.
(Bronnen:  Wright Blz.72-73,  Martyrology of Tallaght Blz.67 (PDF Blz.112),  Lives of Irish Saints 2 Blz.234-235,  Lives of Irish Saints 8 Blz.302-303,  FeelFlorence.it,  Wikipedia Andrew,  Wikipedia Bridget of Fiesole)


4. Sint Brigid van Zweden


Tevens bekend als Sint Birgitta, geboren in 1303 te Upland in Zweden en stierf op 71 jarige leeftijd op 23 juli 1373 in Rome. Sint Birgitta werd in 1391 heilig verklaard. Ze wordt vaak verward met Sint Brigid van Kildare. Een kerk in Ommen was in eerste instantie gewijd aan Sint Brigid van Kildare en later aan Sint Birgitta van Zweden, zonder dat ik het waarom van deze verandering kon achterhalen. Immers, de kerk, gewijd aan Birgitta wordt genoemd in een document uit 1238 en word in een tekst uit 1319 genoemd als een kerk gewijd aan Sint Birgitta, die toen 16 jaar oud was eerst nog getrouwd was en acht kinderen ter wereld bracht. Pas na het overlijden van haar man in 1344 begon Sint Birgitta aan haar religieuze leven. Sint Birgitta overleed op 23 juli 1373 en werd pas in 1391 heilig verklaard. De kerk in Ommen moet in 1319 dus aan een andere Sint Brigid gewijd zijn geweest....
(Bronnen:  Wright Blz.73-74,  Bronnen-Krachtplaatsen.info,  Heiligen.net,  OudOmmen.nl,  UWTSD.ac.uk  /  PDF Blz.22  Wikipedia Birgittakerk Ommen,  Wikipedia Birgitta van Zweden)


+ Meer Sint Brigid's


We vinden meer Sint Brigid's in de Martyrology of Tallaght, een oude Ierse tekst uit de 8ste/9de eeuw. Het oudst gevonden exemplaar stamt echter uit de 12de eeuw, opgenomen in het Boek van Leinster. In deze tekst vinden we o.a. een lijst met Ierse heiligen, waaronder diverse Sint Brigid's met verschillende gedenkdagen:
  1. Brigitta, Vir. Dormitatio (1 Febr.)
  2. Brigit, dochter van Drona (7 Febr.)
  3. Brighit, dochter van Doma Maigh Liphi (9 Maart)
  4. Brigit van Mona Milain (9 Maart)
  5. Brighit, dochter van Dimmain (21 Maart)
  6. Brigittæ van Cluana Diailama (13 Augustus)
  7. Brigittæ van Cluainfidhe (30 september)

(Zie:  Archive.org:  Martyrology of Tallaght,  Lives of Irish Saints 2 Blz.398,
 Lives of Irish Saints 3 Blz.276-277,  Lives of Irish Saints 8 Blz.190,
 Lives of Irish Saints 9 Blz.640  en  Wikipedia)

In de History of Ireland (±1630) van Geoffrey Keating vinden we nog eens 12 of 13 Ierse Sint Brigid's (het zouden er 14 moeten zijn...).
De verschillende aantallen en schrijfwijzen komen uit de verschillende ver­ta­lin­gen hier­onder vermeld.
  1. Brighid / Brighitt, dochter van Dima / Dioma
  2. Brighid / Brighitt, dochter van Mianach / Mianaig
  3. Brighid / Brighitt, dochter van Boman / Moman / Momhain
  4. Brighid / Brighitt, dochter van Enna / Eanna
  5. Brighid / Brighitt, dochter van Colla
  6. Brighid / Brighitt, dochter van Ectar Ard / Eachtar Ard / Eathtair Ard
  7. Brighid / Brighitt van Inis Brighde / Inis Brighdi / Rath Brighdi
  8. Brighid / Brighitt, dochter van Diamara / Damhar / Diamair
  9. Brighid / Brighitt, dochter van Senboth / Seanbhoth / Seannboth
  10. Brighid / Brighitt, dochter van Fiadnait / Fiadhnat / Faidnair
  11. Brighid / Brighitt, dochter van Aedh / Aodh / Hugh(?)
  12. Brighid / Brighitt, dochter van Long / Luinge
  13. Brighid / Brighitt, dochter van Sith Mani / Fischmaine

(Zie:  Archive.org - History of Ireland - Keating Blz.463,
 Celt.UCC.ie - History of Ireland - Keating Blz.111,
 Exclassics.com - History of Ireland - Keating Blz.250,
 Lives of Irish Saints 2, Blz.398 noot 15)

Ik heb echter te weinig informatie over deze Sint Brigid's om te achterhalen of ik er mogelijk enkele dubbel noem. Brigid nummer 12 zou dezelfde kunnen zijn als Brigid nummer 6 of 7 en Brigid nummer 19 dezelfde als nummer 9, maar het zouden ook verschillende Sint Brigid's kunnen zijn.
(Bronnen:  Wright Blz.71-72,  Archive.org - Martyrology of Tallaght  en op Wikipedia,
 Archive.org - History of Ireland (±1630) van Geoffrey Keating op Blz.463  en op Wikipedia)



Wie van de Drie


En wil nu de echte Sint Brigid dan opstaan... oh, ze zijn allemaal echt...
Een Sint Brigid kwartetspel lijkt ook mogelijk, of een orakeldeck.
Dat zoiets er nog niet is... Er is wel een orakel deck van de Godin Brigid.


Verwarring  &  Samensmelting


Wat we vroeger en ook tegenwoordig zien is dat de verschillende Sint Brigid's door elkaar gehaald worden, samengevoegd worden  (zie ook: Brigitsforge.co.uk en hier  en  UWTSD.ac.uk  /  PDF Blz.35).
In een cursus die ik vorig jaar volgde had men de zwanen uit het verhaal van Sint Brignat gekoppeld aan Sint Brigid van Kildare en vervolgens terug geprojecteerd op de Godin Brigid, zodat zwanen in deze cursus een centrale plaats innamen bij de Godin Brigid. Wanneer je geen aandacht besteed aan de geschiedenis krijg je dus de meest vage associaties, zoals ook een kerk in Ommen die sinds 1238 gewijd zou zijn aan Sint Birgitta van Zweden, geboren in 1303.  (zie OudOmmen.nl).
Op die manier doe je deze heiligen en de Godin Brigid geen recht.
Om wel recht te doen kan je de geschiedenis bestuderen. Ik neem zelf nooit zomaar iets aan, bijvoorbeeld Brian Wright schreef op blz.71 van zijn boek Brigid - Goddess, Druidess and Saint dat er in het boek de Martyrology of Tallaght zeven verschillende heilige Brigid's genoemd werden, zonder deze te noemen. Dus dan ga ik op zoek naar dat boek en waar dat dan staat.
Op deze website heb ik daarom overal linken geplaatst naar m'n bronnen, zodat mensen die deze website bezoeken dit zelf kunnen bekijken en zich hierin kunnen verdiepen. Ik vermeld m'n bronnen, oude teksten, boeken, en wanneer het mijn eigen idee of interpretatie is vermeld ik dat erbij. Dan is het helder waar de informatie vandaan komt. In een cursus die ik vorig jaar volgde was dat helaas allemaal supervaag, dus wellicht zijn die zwanen wel via een totaal andere route de cursus komen binnenvliegen. Geen idee, het antwoord op mijn vraag hierover wilde/konden ze niet geven (ook vaag dus, jammer).
Zwanen komen in ieder geval niet voor in de oude teksten rond de Godin Brigid en in die van Sint Brigid van Kildare.
Martin Roek      


This template downloaded form free website templates